دو سوغاتی در کشکول امام!
م. دانش
نمی دانم سنت سوغاتی آوردن به وقت باز گشت از سفر هنوز در جامعهی ایران پا بر جاست یا که منسوخ شده است. ولی در ایام طفولیت ما، رسم ناگفته و نانوشتهای وجود داشت که هر مسافر دور دست رفته، وقت بازگشت به خانه و کاشانه، سوغاتی برای اهل خانواده و قوم و خویش همراه می آورد. البته نوع سوغاتی بسته به آن داشت که مسافر از چه وجنات فکری و مالی و فرهنگی برخوردار باشد و منتظران سوغاتی چه قرابتی با وی دارند. حال بنگریم به سوغاتی (قتل و تحقیر) امام خمینی که بعد از پانزده سال اقامت در نجف و باز گشتش به ایران از راه فرانسه.
لازم به یاد آوریست که موسیقی متن بازگشت آقای خمینی، سمفونی نُه بتهوون نبود. چرا که مفهوم آن سمفونی ابلاغ صلح و موومان آخرش «کورال» از شعر سرود شادی «چکامه شادی» سرودهی فریدریش شیلر تشکیل شده است. برعکس، برای ورود آقای خمینی به کشور مارش عزاء توسط ارکستر دستار بهسر سیاه و سفید، نواخته شد.
او از فرودگاه مهر آباد مستقیم به بهشت زهرا رفت و آنجا را استیج نمایش خود قرار داد. یعنی که آنجا (بهشت زهرا)، در سریعترین زمان ممکن، آبادترین و وسیعترین مکان ایران خواهد شد!! نوحه خوان های او در آن کنسرت عزاء، برای تهییج مدعوین به زاری و ندبه، خودِ الله را به تماشا فرا خواند. در آن حال مرثیهسرایی و زاری، نعرهی الله اکبر چون سیاهی شب بر چهرهی ایران کشیده شد!!
چه بسا بهتر باشد قبل از توصیف سوغاتی آقای خمینی بر نسب و وابستگی فکری و قبیلهی او- به گواهی تاریخ نظری کنیم. البته در این مورد نیاز به تاریخ دانی و تاریخ پژوهی نیست. با خواندن یکی- دو جلد کتاب تاریخی مانند؛ دو قرن سکوت، اثر ارزشمند دکتر عبدالحسین زرین کوب و یا جلد اول و دوم از مجموعهی دوازده جلدی تاریخ اجتماعی ایران، تالیف مرتضی راوندی، به موضوع پی می بریم.
چنانچه میدانیم آقای خمینی نسبت نسبی با قبیلهی قریش دارد که یکی از اصلیترین اقوام تازیان در عصر پدیداری اسلام در شبه جزیره عربستان بود. خود او با قرار دادن دستاری بر سر به نشانهی تعلق نسبی با قبیلهی قریش، بدان اتصال افتخار می کرد! باز مطلع هستیم که هجوم تازیان به ایران با سرکردگی همین قبیله اتفاق افتاد. با این مختصر، ابتدا بر پایهی یکی- دو نمونهی تاریخی، نگاهی گذرا کنیم بر چگونگی رابطهی قوم مهاجم و پیروز (تازیان) با قوم مغلوب (ایرانیان) در عصر پدیداری اسلام. با چنین نگاهی شاید چرایی انتخاب سوغاتیهای او برای ایرانیان را بهتر درک کنیم!! مورد دیگر اینکه؛ با مقایسه عملکرد مهاجمین دورهی صدر اسلام با کردارهای عصر حاضر آقای خمینی با ایرانیان، مشابهتهایی خواهیم یافت.
سوغاتی اول؛ قتل و کشتار: