ناصر رحیم‌خانی
«بشنو از نی» مولوی به سوئدی، فارسی و عربی

خوانش ویدئوئی همراهِ با یادداشت ناصر رحیم خانی

در نوشته ی کوتاه سوئدی پائین ویدئو، واژه های ekumenisk tänkande و Ekumenisk در بیان معنای عشق و شعر عاشقانه ی مثنوی مولوی بکار رفته. این واژه ها ریشه در سخت کوشی گرایشی در میان شماری از متالهین آئین مسیح دارد برای یگانه کردن پیروان کلیسا های چند پاره. با توجه به مکتب عرفان نظری و اندیشه ی مولوی ، شاید بتوان این واژه های سوئدی را در فارسی به «وحدت وجود» و«اندیشه ی وحدت وجود» نزدیک دانست.

باری در سوئد ، بیش از هشتاد سال پیش اریک هرمه لین، بخش بزرگی از مثنوی را به سوئدی ترجمه کرد .اشک دالن نیز در سال ۲۰۰۱ میلادی،گزیده ای از شعرهای مولوی را به سوئدی ترجمه و منتشر کرد. در دانشکده ی ایران شناسی اٌپسالا ـ سوئد ـ می توان از این مجموعه ها سراغ گرفت.

درباره ی ترجمه ی عربی مثنوی ، نوشته اند مثنوی مولوی را، نخستین بارشیخ محمد القطیفی ترجمه و سال ۱۷۵۷ میلادی منتشر کرد ه بود . سپس تر یوسف بن احمد ، مثنوی را سال ۱۸۱۲ میلادی ترجمه کرد.

یکی از شناخته شده ترین ترجمه ها، ترجمه ی کتاب آنه ماری شیمل پژوهشگر آلمانی ست که دکتر عیسی العاکوب ـ سوری ـ به عربی منتشر کرد . کتاب آنه ماری شیمل را در ایران ، حسن لاهوتی با عنوان «شکوه شمس » ترجمه کرد. چاپ نخست آن سال ۱۳۶۷ خورشیدی منتشر شد . پس از آن نیز چندین ترجمه از مثنوی یا گزیده های از آن به عربی منتشر شده است .چندسال پیش نیز ترجمه ای از عایشه محرزی ، استاد دانشگاه در الجزایر و تولوز فرانسه ، در الجزایر منتشر شد .

برنامه ی شعر خوانی از مولوی ، به سه زبان سوئدی ، فارسی و عربی به ابتکار کارمندان کتابخانه ی مرکزی استکهلم انجام شد .
شعر بشنو از نی مولوی را آقای پاتریک شولستروم به سوئدی خواند . خانم ماریا نظامی به فارسی و خانم سِتّی بِن زٌهرا به عربی . تکنیسین و صدابردار آقای احمد قلی پور.

شاید جالب باشد بدانیم نام کوچک خانم بِن زٌهرا ، سِتّی، به فارسی یعنی بانوی من. در خطاب به زن و احترام او. نام ایرانی دخترانه ی مهستی، آمیزه ای ست فارسی ـ عربی : ماه بانو ، ماه بانوی من . نشانه های این نام در متن های فارسی از دوسه سده ی نخست هجری . (نگاه شود به: کتاب کلیله و دمنه ، تصحیحِ مجتبی مینوی ،پانویس صفحه ی288 ) .


برای خواندن متن کامل این نوشته، کلیک کنید:

برگرفته از: عصرنو
دوشنبه ۲۲ ارديبهشت ۱۳۹۹ – ۱۱ مه ۲۰۲۰

Noghteh.org © 1998-2024. All rights reserved. Web design: Homayoun Makoui